Opasnost po zdravlje

 1. Materijalna dezintegracija i destrukcija
  Vlaga se diže uz zidove, noseći otopljene soli i nitrate. Kada vlaga ispari i presuši, soli se kristaliziraju, a s obzirom da je kristalizacijski stres jedan od najvećih u prirodi, rezultirajući pritisak uzrokuje značajna oštećenja.
  Voda u zidu mijenja svoja agregatna stanja.
  Mraz zimi i para ljeti kruže u konstrukciji, uzrokujući stalno polagano razaranje konstrukcije, odnosno raspadanje zida. To znači da sama struktura slabi u svom funkcionalnom smislu. Najveća oštećenja obično nastaju u zoni zida do koje se vlaga popela, odnosno tamo gdje se prestala dizati.
 2. Neugodan miris vlage
  Miris vlage zapravo je miris ustajale vode u zidovima koja isparava iz zidova, šireći bakterije i gljivice zasićujući prostor i uzrokujući povećanu vlažnost zraka.
  Takvi prostori su neugodni za boravak i rad.
 3. Zdravstveni rizici
  Prisutnost plijesni, oštećenje vodom ili neugodne mirise treba odmah riješiti. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom posebno su osjetljive na bolesti povezane s plijesni, također dojenčad, djeca i starije osobe.
  Plijesan može proizvoditi otrovne tvari poznate kao mikotoksini. Osobe izložene toksičnoj plijesni mogu iskusiti različite zdravstvene učinke, a to uključuje: Alergijske i druge imunološke reakcije: alergijski sinusitis, alergijski konjunktivitis, ekcem, astma, preosjetljivi pneumonitis i alergijski kontaktni dermatitis.
  Infektivni odgovori: mikoza, aspergiloza.
  Reakcije na mikotoksine: obično se manifestiraju kao iritacije očiju i grla.
  Neurotoksični odgovori: glavobolja, umor, vrtoglavica, problemi s pamćenjem i govorom, depresija.

Podijelite objavu: