Proces isušivanja

Uređaj PROsystem djeluje kroz sve zidove i prezide u zadanom radijusu, izuzev velikih metalnih prepreka poput čeličnih cisterni, metalnih garažnih vrata, i sličnih.

Ukoliko su faktori koji utječu na tijek isušivanja povoljni, promjene na objektu su moguće i vidljive već nakon nekoliko dana. Isto tako vrlo brzo nestaje i neugodan miris vlage i pljesni. Međutim u rijetkim, iznimno nepovoljnim uvjetima proces isušivanja može potrajat duže što ovisi o postotku vode unutar zidova, debljine zidova, građevinskom materijalu, vodopropusnosti tla, temperaturi i vlažnosti zraka i drugim čimbenicima.

Prilikom isušivanja najprije se isušuju površinski dijelovi zidova pa sušenje prodire sve dublje u zid. Kad se površinski dijelovi zidova počinju sušiti tada se oštećeni materijali, boja i žbuka sa zidova počinju pojačano osipavati i otpadati, to je također jedan od indikatora promjena uslijed sušenja
objekta.

Faktori koji utječu na tijek isušivanja objekta su sljedeći:
– postotak vlage unutar zidova
– debljina zidova
– vrsta građevinskog materijala tj. njihova poroznost
– arhitektonske karakteristike objekta
– vodopropusnost tla
– prethodni zahvati na objektu po pitanju kapilarne vlage (presijecanje, injektiranje)

Soli i nitrati koji su se godinama taložili nakon hlapljenja vode u zidovima i prezidama mogu izbiti na površinu ako poroznost tla nije dovoljno velika pa se očituju u obliku suhe pjene.

A ukoliko je na površini bila mokra ljepljiva salitra, nakon postavljanja sustava može se okameniti.

Nakon postavljanja PROsystema i postepenog nestanka vlage sa zidova se može osipati materijal jer ga vlaga ne veže. A deblji dijelovi boje i žbuke okoravaju se poput ljuske od jajeta i na pritisak se lome.

To je posljedica raslojavanja, koja se može događati dok se nanosi nova žbuka ako se prije toga ne sanira (kapilarna vlaga), posebno kod betonskih žbuka koje kod stezanja ne dozvoljavaju da se voda isparava pa se naneseni materijali počinju razdvajati i raslojavati u ljetnim danima, a i zimi zbog smrzavanja tekućine (od kapilarne vlage) ako su zidovi izloženi hladnoćama ispod nule.

PREPORUKA: Tvrtka KAZ d.o.o. preporučuje da ukoliko ste se odlučili za građevinske radove na svom objektu prije spomenutih radova postavite sustav PROsystem, kako bi soli i nitrati koji su se godinama taložili u zidovima mogli oteći natrag u tlo te kako se nebi prenijeli na nove materijale.

Kapilarna vlaga konstantno drži nivo vlage u zidovima a novi materijali koji se nanose sadrže u većoj mjeri beton i slabo su paropropusni. Spomenuti materijali su i sami pri nanošenju vlažni. Radi vlage unutar zida stvaraju se veliki pritisci zbog para koje se u ljetnim danima mogu očekivati, jer zidovi nisu u potpunosti suhi i slabo su paropropusni pa tako vlaga konstantno isparava unutar zida. Zbog toga dolazi do raslojavanja materijala odmah nakon nanošenja.

Podijelite objavu: